Bu test intihar eğiliminizi ölçüyor

Uzmanlar intihara eğilimli insanlarda belirli bir enzim faaliyetinin azalmasının, beynin korunması için önemli olan bir molekülün üretimini azalmasına neden olduğunu iddia ediyorlar.

Uzmanların ortak çalışmasında intihar etme riski altındaki insanları tespit edebilecek bir kan testi geliştirilebileceği sonucuna varıldı.

Dönüşümsel Psikiyatri adlı bir bilimsel yayında yer alan araştırmaya göre, intihara eğilimli insanlarda belirli bir enzimin faaliyetinin azalması, beynin korunması için önemli olan bir molekülün üretimini azaltıyor.

Araştırmaya öncülük eden Sydney’deki Mcquarie Üniversitesi’nden Profesör Gilles Guillemin “Şu anda intihar eğiliminin ardındaki biyolojik mekanizmayı çok daha iyi görüyoruz. Bir sonraki adım intihar riski taşıyan insanlardaki quinolinik ve pikolinik asitleri tespit edebilecek basit bir kan testi.” diyor.

Guillemin ayrıca bu kan testinin iki ya da üç yıl içinde yaygın bir şekilde kullanılabileceğini ve psikologlarla psikyatrlara intihar riski teşhislerini doğrulama şansı vereceğini söylüyor.

Fazla üretilen enzim

Professör Guillemin uluslararası ekibi üç yıl önce quinolinik asit adlı bir nörotoksinin intihar eğilimiyle doğrudan bağlantılı olduğunu keşfetti.

Bu asitin fazla olması beynin ruh hali ve davranışı düzenleyen bölümlerindeki nöronların faaliyet biçimini değiştiriyor.

Son çalışmada da intihar eğilimli insanlarda beynin korunması için önemli bir molekül olan pikolinik asitin daha az üretildiği saptandı.

Çalışmada aynı zamanda, antidepresan ilaçlar kullanan intihar eğilimli insanlarla, kullanmayanlarda aynı biyolojik değişikliklerin görüldüğü belirlendi.

KAYNAK:BBCTÜRKÇE

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Kabakulak nasıl bulaşır ? Klinik bulgu ve yan etkileri

Paz Nis 23 , 2023
Kabakulak nasıl bulaşır ? Klinik bulgu ve yan etkileri Kabakulak paramyxovirus’ların neden olduğu vücuttaki bezler ve sinir sistemini tutan bulaşıcı bir hastalıktır. Virus solunum yoluyla ve doğrudan temas sonrası bulaşır.Çocukluk döneminde herhangi bir yaşta ortaya çıkan bu hastalık,erişkinlerde daha ağır seyretmektedir. Kuluçka süresi ortalama 16-18 gündür.bu süreç 12-25 gün arasında […]

Recent Post