Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

Anne adayının gebe olduğu kesinleştikten sonra, artık her ay düzenli olarak bebeğin gelişimi takip edilir. Yapılacak düzenli muayeneler ile bebeğin kalp atışları duyulur, cinsiyeti anlaşılır ve çeşitli gelişim durumları gözlenir.

Sağlıklı bir bebeğe sahip olmak, çocuk sahibi olmayı düşünen her çiftin hayalidir. Bu nedenle, çiftler çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmeye başlayarak gebelik elde etmeyi umar. Belli bir süre boyunca doğal yolla gebelik elde edilemediğinde ise, tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme tedavi seçeneklerine başvurulabilir. Hamilelik testi sonucu pozitif çıktığında, genel olarak 9 ay 10 gün sonra çiftlerin bebeklerini kucaklarına almaları beklenir.

Tabi bu 9 ay 10 günü kapsayan 42 haftalık süreç; bazen heyecan verici, bazen de stresli ve zorlu olabilir. Heyecanlar, umutlar ve bazen de şikayetler ile dolu geçecek olan gebelik süreci, hem anne hem da baba adayları için aynı zamanda oldukça da anlamlıdır.
Anne adayının gebe olduğu kesinleştikten sonra, artık her ay düzenli olarak bebeğin gelişimi takip edilir. Yapılacak düzenli muayeneler ile bebeğin kalp atışları duyulur, cinsiyeti anlaşılır ve çeşitli gelişim durumları gözlenir. Bu süreçte, bebeğin gelişim ve genel sağlık durumunun takibi, bir yandan endişe verici ve stresli de olabilir. Pozitif bir gebelik testi sonucundan sonra, yapılacak ultrasonik muayenede, bebeğin kalp atışlarının duyulması beklenir. Bu da, yine anne adayı için hem heyecan verici hem de stresli olabilir. Kalp atışlarını duyduğunuzda, bebeğinizin artık var olduğunu anlayacağınız süre de başlar.

Kaçıncı Haftada Bebeğin Kalp Atışları Duyulur?

Gebeliğin başlaması ile birlikte, bir anne adayı için sağlıklı bir beslenme programı ne kadar önemli ise, stresten uzak durmak da en az onun kadar önemlidir. Bu nedenle, gebe olduğunu öğrenen bir kadının bebeğin kalp atışlarını duymak için strese girmemesi ve gerilmemesi önemlidir. Çünkü, stres gebeliği de olumsuz etkileyen bir durumdur.
Anne adayı stresli olduğunda, bu durum hem kendisini hem de karnında dünyaya gelmeye hazırlanan bebeğinin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilir. Özellikle de, gebeliğin ilk üç aylık döneminde, anne adayının stresli olması bebeğin sağlık durumu için oldukça endişe verici olabilir. İşte bu nedenle, bir anne adayının bebeğinin sağlığı için stresten uzak durması, doktor kontrollerini ihmal etmemesi ve bebeğinin gelişimini düzenli olarak takip etmesi önemlidir.
Bir anne ve baba adayının, bebeğinin kalp atışlarını bir an önce duymak istemesi oldukça anlaşılabilir bir durumdur; ancak bu süre, herkeste farklılık gösterebilir. Bazen, gebeliğin 5.haftasında bebeğin kalp atışlarını duymak mümkün olurken, bazı bebeklerde bu 6.haftada gerçekleşebilir. Bebeğin kalp atışının net bir biçimde duyulması ise ortalama 10. ve 12.haftalarda mümkün olmaktadır. Bebek artık 20 haftalık olduğunda ise, bebeğin kalp kapakçıklarında mevcut bir sorun olup olmadığı tespit edilebilir.

Bebeğin Kalp Atışlarının Takibi Neden Önemli?

Bir anne adayının, karnındaki bebeğin kalp atışlarını duymak istemesi oldukça anlaşılabilir bir durumdur. Bu durum, aynı zamanda bebeğin gelişiminin ne yönde olduğu ve genel sağlık durumunun bilinmesi açısından da önemlidir. Normal süreçte, gebeliğin ortalama 6.haftasında bebeğin kalp atışları duyulabilir. Bebeğin kalp atışlarının takip edilememesi durumunda, bebeğin ölü olmasından şüphe edilebilir. Bu durumda, doktorunuz özel bir ultrason tekniği kullanarak muayene edecektir. Bebeğin ölü olduğu durumlarda, kürtaj yapılması gerekir; çünkü, zaman geçtikçe bu durum anne adayının hayatını tehdit etmeye başlayabilir.

Bebeğin Sağlık Durumu Nasıl Anlaşılır?

Ultrason muayenesine geldiniz ve artık bebeğinizin kalp atışlarını duymaya hazırsınız. O minik kalp atışlarını duyduktan sonra, şimdi onun sağlık durumunu nasıl anlayacaksınız? Karnınızda başlayan bu yeni yaşam yolculuğu için, zaman zaman bebeğin hareketsiz kalması endişe verici olsa da, böyle durumlarda strese girmemek ve doktora danışmak en iyisidir. Ortalama 20.haftaya gelindiğinde, artık bebeğinizin hareketlerinden ve onun net bir şekilde duyulan kalp atışlarından, onun yaşadığını anlayabilirsiniz. 7.haftadan sonra, bebeğin hareket etmeye başlaması ile birlikte, yavaş yavaş bu hareketlenmeleri de hissetmeye başlayabilirsiniz. 20. haftadan sonra artık, karnınızdaki hareketlenmeler ile güne uyanmaya başladığınızda, bebeğinizin de sağlıklı olduğu konusunda daha az tedirgin olmaya başlayabilirsiniz.
 Kaynak : Prof. Dr. Bülent TIRAŞ

Üçlü Tarama Testi : Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Diyabetli Hastalarda Cinsel Sorunlar

Çar Kas 8 , 2023
Diyabet vücutta bir çok soruna neden olur. Diyabetli hastalarda görülen sorunlardan biri olan cinsel sorunlar diyabetik erkeklerde %45-90, kadınlarda %40-60 oranında görülmektedir. Diyabet mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlara sebep olan glukoz metabolizması hastalığıdır. Başlıca kalp damar hastalıkları, böbrek fonksiyonu bozukluğu, göz rahatsızlıkları (retinopati, katarakt) ve nörolojik problemlere yol açar. Bu komplikasyonlar […]
diyabet ve cinsel sorunlar

Recent Post