Asitli Gıdalar Tüketimi ve Diş Sağlığı

Asitli Gıdalardan Sonra Hemen Dişlerinizi Fırçalamayın!

Dişlerinizde sıcağa-soğuğa, tatlı veya ekşi gıdalara, diş fırçalamaya karşı keskin ve derin bir ağrı hissediyorsanız diş hassasiyetiniz var demektir. Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, diş hassasiyetine karşı diş fırçanızı doğru seçmenizi, pütürsüz diş macunu kullanmanızı ve en önemlisi de asitli içeceklerden sonra en az yarım saat dişlerinizi fırçalamamanızı öneriyor.

Diş hassasiyetine sebep olan etkenler nelerdir?

— Sert diş fırçalama (Bu şekilde diş fırçalama zamanla diş minesini aşındırır.)

—Diş eti çekilmesi

— Diş eti hastalığı (Şiş ve apseli diş etleri de diş hassasiyetine sebep olur.)

—Diş gıcırdatma

—Diş taşı (Dişlerdeki plak birikimi de hassasiyete yol açan etkenler arasında yer alır.)

—Kırık dişler

—Kola, gazoz gibi içecekler ve bol miktarda asit içeren gıdalar

—Asitli meyveler (Greyfurt, portakal, limon gibi)

Diş hassasiyetine karşı evde neler yapabilir?

Dişlerde hassasiyete karşı evde başvurabileceğimiz pratik bazı yöntemler vardır. Öncelikle ağız hijyenine özen gösterilmelidir. Ağız hijyeni için dişler ve ağzın her noktası dikkatlice temizlenmelidir. Diş fırçalarken, yumuşak kıllı fırça kullanılabilir. Bu şekilde dişin sert tabakalarına daha az zarar verilmiş olur.

Öğün aralarında asitli yiyecekler yerine şekersiz sütlü gıdalar tüketilebilir. Örneğin kola yerine ayran içilebilir.

Ayrıca florlu diş bakım ürünleri kullanılabilir. Hassas dişler için hazırlanmış özel macunlar tercih edilebilir. Çok sıcak ve çok soğuk gıdalardan, bunları art arda tüketmekten özellikle kaçınılmalıdır. Asitli gıdaları tükettikten en az yarım saat sonra dişleri fırçalamaktan kaçınılmalıdır.

Tedavi olarak neler uygulanabilir?

Açığa çıkmış olan ve hassasiyete sebep olabilecek kök yüzeylerini izole edebilir. Floridli verniklerle kök yüzeylerini iyileştirebilir. Ayrıca, hassasiyet probleminize çözüm için dişin eksilen tabakalarının yerine dolgu maddeleriyle yenileme yapabilir.

Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Şaşılık (Gözlerde Kayma)

Paz Ara 11 , 2022
Şaşılık, gözlerin aynı hizada olmaması ve farklı yönlere bakmasıdır. Senkronik göz hareketlerinde paralelliğin bozulması durumudur. Doğumdan itibaren çocuklar dış dünyadan gelen görsel uyarıları yaşlarına göre tecrübe etmeye başlarlar. Hayatın ilk aylarında itibaren her iki gözden gelen görüntüleri beyinde görme merkezinde birleştirerek derinlik hissi olarak da adlandırabileceğimiz 3 boyutlu görmeyi geliştirmeye […]

Recent Post